Preventieve herstelmethode van woonhuis in Kantens. Dit project is door ons bureau in 2005 uitgevoerd

preventieve-herstelmethode-van-woonhuis-in-kantens-dit-project-is-door-ons-bureau-in-2005-uitgevoerd

Toon alle nieuwsberichten

 Kantens, 2014

Betreft: preventieve herstelmethode woning Kantens

Geachte heer mevrouw,

Toen wij de woning kochten hebben we op basis van de berichtgeving in de media over de bevingen besloten om experts in te schakelen bij de renovatie. Destijds werd aangenomen dat de bevingen niet boven een kracht van 3.0 zouden uitkomen. Dat kon gewoonweg niet. Met deze informatie zijn wij uiteindelijk beland bij Ingenieursbureau Ritsma uit Stadskanaal. Hij heeft, samen met onze aannemer, een herstelplan gemaakt voor de woning waarbij de fundering zo is opgezet dat toekomstige bevingen tot die kracht een vrijwel schadevrij woning moesten borgen.

 

Ritsma adviseerde toen een unieke funderingsmethode, een gecombineerde plaat- en heipaalfundering. De betonplaat is volledig onder het bestaande huis (onder de vlijlaag) aangebracht door het volledige huis te ondergraven (in delen). In deze plaat, met dubbele wapening, zijn uitsparingen gemaakt voor maar liefst 14 heipalen van 20 meter diep. De extra kosten van deze operatie zijn door veel arbeid van mezelf qua graafwerk redelijk binnen de perken gebleven en kwamen uit op ongeveer 40.000 euro. Dat is veel geld, maar als we dan bij bevingen tot 3.0 geen of zeer beperkte schade zouden hebben, dan was het dat ons wel waard, zeker omdat de NAM toen nog iedere aansprakelijkheid voor de bevingen van de hand wees (vallen deze preventieve maatregelen eigenlijk ook onder de huidige schaderegeling van de NAM? Ze hebben immers grote schade voorkomen).

 

De toegepaste herstelmethode heeft voor ons de schade beperkt. De bevingen van de afgelopen jaren zijn slechts licht over de mogelijk maximumkracht van destijds heengegaan (in februari hadden we een 3.2 vlak in de buurt). Wat we hebben kunnen zien is dat de woning zich aardig door deze bevingen heeft heengeslagen. De schade aan onze woning is in vergelijking met onze (directe) buren licht te noemen. Momenteel is de NAM druk in gesprek met een familie uit Kantens, die niet langer in hun woning kunnen wonen door de schade aan hun woning.

 

Onze woning is naar ons idee een ontzettend interessant studieobject voor de NAM inzake deze aardbevingsproblematiek. Uit de media vernemen wij dat jullie tests doen en verschillende vormen van herstel onderzoeken. Voor zover ik weet is onze woning de enige in heel Nederland die een dergelijke fundering heeft. Wij zijn bereid om ons huis voor de NAM beschikbaar te stellen voor onderzoek inzake herstelmogelijkheden aan bestaande woningen in aardbevingsgebied. Op deze manier wordt kennis gedeeld tussen verschillende partijen en biedt het bewoners uit het aardbevingsgebied ook een positief perspectief; bestaande woningen kunnen dus ook uitstekend preventief worden ‘bewapend’ tegen de aardbevingen die we de afgelopen jaren hebben gekend. Zeker voor historisch belangrijke panden een zinnige oplossing die bredere bekendheid verdient.

 

Het is niet alleen voor de NAM en betrokken aannemers en constructeurs een interessante case maar ook kan het grote publiek via de media met deze case een keer vanuit een ander perspectief worden geïnformeerd over wonen in aardbevingsgebied. Een positief verhaal in de media draagt bij aan een noodzakelijke pluriforme kijk om het probleem te benaderen.

 

We hebben met de heer Ritsma contact gezocht omdat hij natuurlijk de architect van deze oplossing is en hij jullie ook de ins en outs erachter nader kan toelichten.

 

Wij zijn erg benieuwd naar jullie visie op deze case en zie jullie reactie dan ook graag tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

 

een familie uit Kantens

 

Onze referentieprojecten

multifunctioneel-centrum-gasselternijveenshowroom-kantoor-en-werkplaats-te-tynaarlokantoor-stopaq-te-stadskanaalvilla-te-surinamehijs-en-hefmiddelenwoning-te-rolderem-eiland-te-amsterdamtankstation-te-almeresportgebouw-te-gietenhijs-en-hefmiddelenkapschuur-te-nieuw-buinendetailberekeningen-en-werkplaatstekeningenwerktuigberging-te-ellertshaarwoning-te-blauwestadfabrieksgebouwen-chemiepark-delfzijlschade-expertisewinkel-met-bovenwoningen-te-gietenbedrijfshal-te-leeuwardenzorggebouw-te-stadskanaalbedrijfspand-a-hoed-wildervankloods-te-stadskanaalsupermarkt-c1000-veendamuitbreiding-woning-in-veendamuitbreiding-woning-in-gietentoscaanse-woning-te-wildervankchinees-restaurant-veendamloods-in-ter-apelkanaalopslag-loodsen-te-sappemeerwoning-te-stadskanaalloods-te-bellingweddekantoorgebouw-te-veendambedrijfshal-in-de-eemshavenmesthal-te-stadskanaalwoning-en-kantoor-te-stadskanaalbedrijfspand-te-assenveldschuur-te-exlooloods-te-exlormondloods-met-kantoor-te-buinen