Aardbevingen: invloed van de fundering

aardbevingen-invloed-van-de-fundering

Toon alle nieuwsberichten

Scheuren in het metselwerk repareren is volschlagen zinloos, alvorens de oorzaak is weggenomen.

Je moet de zaak redden met de fundering.

 In het grootste deel van Groningen is de ondergrond slap en samendrukbaar. Vele gebouwen zijn niet op palen gefundeerd, maar hebben een gemetselde fundering. Deze funderingen verzakken. Als het verzakken gelijkmatig gebeurd, is er niets aan de hand, maar dit is meestal niet het geval. Een gebouw streeft altijd naar evenwicht met de ondergrond waar het op is gefundeerd. Dit is het evenwicht tussen de belastingen van het gebouw en de draagkracht en samendrukbaarheid van de ondergrond. Als dit evenwicht er in meer of mindere mate niet is, ontstaan er spanningen in het metselwerk.

 

Aardschokken

De energie die bij een aardschok vrijkomt leidt tot spanningsgolven in de bodem. Bij het passeren van een golf treedt een kortdurende beweging van de bodem op. De reden dat een aardschok schade aan gebouwen veroorzaakt, is vooral te wijten aan ongelijkmatige beweging van de bodem tegen de fundering. De gebouwen worden als het ware gedwongen om de bodembeweging te volgen.

 

Het is een logisch gevolg dat spanningen in het metselwerk, ten gevolge van zettingen, sterk worden verhoogd door de extra belasting uit de aardbeving.  Uiteindelijk zal door deze combinatie, scheurvorming in het metselwerk ontstaan. Het gebouw zal in delen breken, waarna deze delen een nieuw evenwicht met de ondergrond gaan zoeken. Bij slappe en samendrukbare bodem zal dit evenwicht zich geleidelijk en met meer vervorming herstellen.  Bij aardbevingsbestendig bouwen is een interactie met de ondergrond van groot belang. Onder de ondergrond versta ik in dit geval een combinatie van bodem en fundering. Verder is een goed gekoppelde fundering met de begane grondvloer belangrijk.

 

De fundering is van levensbelang

 

Herstelplan

Voor het maken van een herstelplan is een kennis en ruime ervaring vereist. Het herkennen van scheuren is hierbij zeer van belang. Scheuren werken als verklikkers. De wijdte en richting van een scheur kan al veel informatie verschaffen. Bovendien is het belangrijk te letten op het verloop van de scheurbreedte. Daar waar de scheurbreedte het grootst zijn, zijn de krachten het grootst. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

 

Wij houden ons sinds 2005 bezig met het maken van herstelplannen in opdracht van overheid, industrie, aannemers en particulieren. Naast het laten uitvoeren van geotechnisch onderzoek, maken wij statische  berekeningen in 2d en dynamische berekeningen in 3D). Hierbij verdiend de 3d-berekening de voorkeur, omdat in dat geval de krachten op de knelpunten beter in beeld wordt gebracht. Veelal ontdekken wij dat de scheurvorming in het 3d-model overeenkomt met de werkelijkheid. Door ons zijn al diverse nieuwbouw projecten op aardbeving doorgerekend. Op ons website www.Ritsma-bv.nl heb  ik een artikel gewijd aan aanbevelingen voor het ontwerp van aardbeving bestendige gebouw.

 

ing. Roelf Ritsma

Herfst 2014

Onze referentieprojecten

multifunctioneel-centrum-gasselternijveenshowroom-kantoor-en-werkplaats-te-tynaarlokantoor-stopaq-te-stadskanaalvilla-te-surinamehijs-en-hefmiddelenwoning-te-rolderem-eiland-te-amsterdamtankstation-te-almeresportgebouw-te-gietenhijs-en-hefmiddelenkapschuur-te-nieuw-buinendetailberekeningen-en-werkplaatstekeningenwerktuigberging-te-ellertshaarwoning-te-blauwestadfabrieksgebouwen-chemiepark-delfzijlschade-expertisewinkel-met-bovenwoningen-te-gietenbedrijfshal-te-leeuwardenzorggebouw-te-stadskanaalbedrijfspand-a-hoed-wildervankloods-te-stadskanaalsupermarkt-c1000-veendamuitbreiding-woning-in-veendamuitbreiding-woning-in-gietentoscaanse-woning-te-wildervankchinees-restaurant-veendamloods-in-ter-apelkanaalopslag-loodsen-te-sappemeerwoning-te-stadskanaalloods-te-bellingweddekantoorgebouw-te-veendambedrijfshal-in-de-eemshavenmesthal-te-stadskanaalwoning-en-kantoor-te-stadskanaalbedrijfspand-te-assenveldschuur-te-exlooloods-te-exlormondloods-met-kantoor-te-buinen